Cześć, bardzo proszę o pomoc i wskazówki bo już zaczynam opadać z sił i odczuwam niemoc. Podejrzewam u narzeczonej schizofrenie (chyba paranoidalną) w jej rodzinie 2 lata temu starszy brat został zdiagnozowany z tą przypadłością i poddał się leczeniu co sprawiło, że może funkcjonować normalnie na co dzień. Narzeczona odczuwa od pół roku w losowych momentach dnia bóle głowy i "piszczenie w uszach" którego nie potrafi opisać. Rok temu mówiła, że nie czuje się bezpiecznie w pracy, że ludzie z jej służbowego otoczenia chcą jej uprzykrzyć życie i ją obgadują (a wiem że była lubiana w pracy bo znałem część tych osób). Później zaczęły się pytanie odnośnie możliwości podsłuchiwania jej telefonu (czy tak się da i czy ktoś z pracy mógł jej tak zrobić) oraz pozycji GPS telefonu, co wzbudziło moje obawy. Później poszła do psychologa albo psychiatry żeby załatwić sobie zwolnienie z pracy bo nie chciała już tam dłużej chodzić, dostała po prostu jakieś małe żółte tabletki na uspokojenie i na lepszy sen. Pół roku temu zwolniła się z pracy. Obecnie szuka pracy i piszę pracę licencjacką, którą twierdzi że nie jest w stanie ukończyć bo "Ci ludzie z pracy" się na nią uwzięli i dalej wpływają na jej życie powodując te bóle głowy i piszczenie w uszach w momencie jak siada do pisania pracy oraz, że bywa śledzona. Była z tymi bólami głowy u neurologa (TK i rezonans magnetyczny), laryngologa, badała kręgosłup (na potencjalne uciski kręgów) i nic nie wyszło. Powoli mam wrażenie, że wchodzi też początek depresji bo twierdzi, że po co się starać i cokolwiek robić skoro i tak nic się nie zmieni. Staram się zrozumieć i pomagać jak mogę ale sam zaczynam odczuwać niemoc. Jak tylko wspominam o psychologu czy psychiatrze to twierdzi, że już była i bierze te leki i nic nie pomaga i że ja jej nie wierzę i chce na siłę zrobić z niej wariatkę bo szufladkuje ją ze względu na to, że jej brat choruje. Ma również straszne wahania nastrojów, jednego dnia kocha mnie i wyznaje mi miłość i snuje ze mną dalsze plany na przyszłość, a następnego, że życie nie ma sensu bo ona nie ma na nie wpływu tylko osoby trzecie i po co się starać.
Kocham ją całym sercem i chce pomóc w jakikolwiek sposób ale mam wrażenie, że sam sobie nie poradzę i skończy się rozstaniem lub czymś gorzej...
Zastanawiałem się, czy na spokojnie nie porozmawiać z jej Mamą i wprowadzić ją w temat (mama mieszka na drugim końcu Polski ale rozmawiają ze sobą codziennie przez telefon, ale narzeczona się kryje i nic praktycznie o tym nie mówi), żeby może jakoś razem ją wspierać.
Sam już nie wiem co mam robić i wszelkie sposoby pomocy wskazówki będą dla mnie bardzo cenne.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Kocham ją całym sercem i chce pomóc w jakikolwiek sposób ale mam wrażenie, że sam sobie nie poradzę i skończy się rozstaniem lub czymś gorzej...
Zastanawiałem się, czy na spokojnie nie porozmawiać z jej Mamą i wprowadzić ją w temat (mama mieszka na drugim końcu Polski ale rozmawiają ze sobą codziennie przez telefon, ale narzeczona się kryje i nic praktycznie o tym nie mówi), żeby może jakoś razem ją wspierać.
Sam już nie wiem co mam robić i wszelkie sposoby pomocy wskazówki będą dla mnie bardzo cenne.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Cześć Chris12345
Czy to się u niej stało tak nagle? Czy wcześniej coś było nie tak? Czy możliwe że brała narkotyki czy chociaż paliła trawkę?
Jakby miała totalny odjazd to dzwonić po karetkę i nie daj się zbyć dyspozytorowi że jak nie ma zagrożenia życia to nie przyjadą... Jak coś mów że ma myśli samobójcze - z tego co napisałeś ma. W szpitalu najlepiej pomogą i poobserwują...
Czy to się u niej stało tak nagle? Czy wcześniej coś było nie tak? Czy możliwe że brała narkotyki czy chociaż paliła trawkę?
Jakby miała totalny odjazd to dzwonić po karetkę i nie daj się zbyć dyspozytorowi że jak nie ma zagrożenia życia to nie przyjadą... Jak coś mów że ma myśli samobójcze - z tego co napisałeś ma. W szpitalu najlepiej pomogą i poobserwują...
– Panie, to kurew jakaś...
– A skąd pan wie, że to prostytutka?
– Bo we futrze tu przyłaziła!
Administrator
To mi mocno zalatuje schizofrenią paranoidalną.
Czy psychiatra badał ją pod tym kątem?
Czy psychiatra badał ją pod tym kątem?
Może do tego momentu ona umie to kontrolować i nie mówiła nic psychiatrze specjalnie? Zdarza się... Gorzej jak jej psychoza wyjdzie spod kontroli.
Tak, to wygląda na schizofrenię paranoidalną. Do takiej osoby żadne racjonalne argumenty nie docierają, ona jest przekonana o prawdziwości swoich urojeń. Po pierwsze, porozmawiaj z jej mamą, rodzice często mają większy wpływ na swoje dzieci. Po drugie, jak zacznie zagrażać sobie lub innym, dzwoń na pogotowie i niech przyjedzie po nią karetka. Spróbuj przekonać ją do wizyty u lekarza na podstawie objawów obiektywnych, co do których się zgadza, jak np. bezsenność.
Niekiedy psychiatrzy też przychodzą na wizyty domowe.